Tableau – meetwaarden vs dimensies

Zodra je in Tableau een connectie hebt gemaakt met een dataset, start je met het visualiseren van data door middel van het bouwen van grafieken. Dat doe je door dimensies en meetwaarden te gebruiken:

  • of wel door te slepen
  • of wel door middel van de “Show me” functionaliteit

Als je beter begrijpt wat het verschil is tussen dimensies en meetwaarden, en hoe Tableau daar mee omgaat, wordt je Tableau-leven een stuk eenvoudiger. Dit artikel maakt duidelijk hoe het werkt.

Tableau zet kolommen om in dimensies (vaak blauw) en meetwaarden (vaak groen).

Wat zijn meetwaarden?

Meetwaarden zijn die kolommen die optelbaar zijn, die je kunt aggregeren zoals de som of het gemiddelde. Meetwaarden zijn over het algemeen continuous en daarom groen (en dus niet blauw). Deze kolommen hebben het data type integer of float (getal met decimalen). Het zijn dus numerieke kwantitatieve waarden. Als je een meetwaarde gebruikt, dan gaat Tableau een aggregatie toepassen zoals sum.

Wat zijn dimensies?

Dimensies zijn die kolommen waar je eigenlijk het woord “per” voor kunt zetten. Het zijn kwalitatieve waarden zoals namen, datums. Je kunt een dimensie gebruiken om te categoriseren, te segmenteren. Zodra je een dimensie toevoegt aan je visualistie, verandert de zogenaamde level of detail van de visualisatie. Dimensies zijn meestal discrete en dus blauw (en niet groen).

Uitleg over meetwaardes vs dimensies in Tableau

Hoe weet Tableau of een veld een meetwaarde of een dimensie is?

Tableau kijkt naar het data type van een kolom. Numerieke data types zoals een integer daar maakt Tableau automatisch een meetwaarde van. De rest daar maakt hij dimensies van.

Hoe maak je van een meetwaarde een dimensie?

Stel je hebt een dataset met inwoners per provincie. Deze dataset bevat ook leeftijd. De kolom leeftijd is een getal, en Tableau zal dus van deze kolom een meetwaarde maken. Je kunt er vervolgens zelf een dimensie van maken door er met je rechtermuis op te klikken en te kiezen voor ‘convert to dimension’.

Hoe reageert Tableau op meetwaarden en op dimensies?

Zodra je een meetwaarde gebruikt zoals [# verkochte voertuigen] in het filmpje, dan gaat Tableau deze sommeren.

Zodra je een dimensie toevoegt, dan gaat hij het gesommeerde getal uitsplitsen. Tableau reageert dus anders op meetwaarden dan op dimensies.

Kun je een veld zowel gebruiken als meetwaarde en als dimensie?

Sporadisch komt het voor dat er een veld is dat je op twee manieren wilt gebruiken. Ook dat is mogelijk. Eerst dupliceer je het veld, en vervolgens zet je één van de twee. Zo heb je 1 dimensie en 1 meetwaarden.

Tot zover de theorie. Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan met Tableau.

  • Doe dat vooral op je eigen data. Loop je vast, vraag de data-dokter om hulp.
  • Wil je eerst een training volgen, daar kan ik je ook aan helpen.

Wil je meer achtergrond informatie over meetwaarden vs dimensies, bekijk dan vooral ook wat Tableau er zelf over zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *